ΚΛΑΔΟΣ ΤΖΑΝΝΑΤΟΣ (ΤΖΑΝΑΤΟΣ) ΓΕΝΝΑΤΑΣ
Είναι απαραίτητο πριν περάσουμε στην καταγραφή του Κλάδου Τζαννάτων ή Τζανάτων Γεννατά να γίνει μια μικρή διευκρινηστική εισαγωγή.
Κατ άρχήν οι πηγές με βάση τις οποίες προκύπρτουν τα παρακάτω είναι το βιβλίο "
ΕΠΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ LIBRO D' ORO ΤΟΥ 1799, AΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΗ ΛΟΒΕΡΔΟ", το βιβλίο "
ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ-ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ 32 ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΑΛΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ" μια σημαντική έρευνα του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΟΝΟΚΡΟΥΣΟΥ και τέλος οι προσωπικές μαρτυρίες του Θ.Τζ άμεσου απόγονου του Ροδόθεου Γεννατά Τζανάτου. Τα μεν αποσπάσματα από τα ντοκουμέντα θα παρατείθονται άμεσα προς στοιχειοθέτηση των όσων γράφονται ή δε μαρτυρίες θα αναφέρονται ως τέτοιες.
Η οικογένεια Γεννατά στο βιβλίο του ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ απογράφεται με 77 αρσενικά (μόνο αυτά απογράφανε) μέλη στην Κεφαλονιά - ο κλάδος της Κέρκυρας δεν προσμετράται- και εμφανίζεται διασπασμένη ήδη σε κλαδους, όπου απογράφονται σε 2 περιοχές , την Αγία Θέκλη και τον Σχοιναία. Στην περιοχή του Σχοιναία απογράφονται 37 αρσενικά μέλη.Ο σχοιναίας απογράφεται με 140 άντρες που ανήκαν σε 3 οικογένειες ως εξής: Λοβέρδου 87, Γεννατά 37 , Μαρκόπουλο 16.
Το επώνυμο Τζαννάτος ή Τζανάτος προκύπτει από το κύριο όνομα Τζανής και την λατινική κατάληξη -atus. Η απόδοση Κεφαλονίτικων επωνύμων σε κατάληξη -άτος γίνεται σε μεγάλη έκταση στις αρχές του 19 ου αιώνα από τις πολυπληθείς οικογένειες του νησιού.Ωστόσο στις μεγαλύτερες οικογένειες έχει ξεκινήσει κατά τον 18ο αιώνα. 'Οπως και στα περισσότερα επώνυμα σε -άτος της οικογένειας Γεννατά , έτσι και εδώ , έχουμε πάλι κοινή χρήση του επωνύμου Τζανάτος (Τζαννάτος) και με την οικογένεια Λοβέρδου. Η οικογένεια Λοβέρδου ,ως μεγαλύτερη σε πλήθος μελών (διπλάσια από του Γεννατά της Κεφαλονιάς) , έκανε χρήση τπου επωνύμου Τζανάτος πολύ πιο νωρίς , στις αρχές του 18ου αιώνα. Στην οικογένεια Γεννατά η χρήση του επωνύμου εμφανίζεται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο του Κ.Λοβέρδου έχουμε την καταγραφή των αδελφών Ροδόθεο και Νικολό Γεννατά ,γιοι του Τζανή Γεννατά.Καταγράφονται ως ξεχωριστός κλάδος των Γεννατά στον Σχοιναία κατά το 1799.Στην απογραφή του 1799 εξακολουθούν να είναι εν ζωή(δεν έχουντο σύμβολο+ δίπλα στο ονομα τους,που σημαίνει ότι δεν είναι εν ζωή).Τα πρόσωπα αυτάαποτελούν και την αφετερία του κλάδου των Τζανάτων- Γεννάτα. Κατόπιν, σε νοταριανή πράξη που βρίσκουμε στο βιβλίο του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΟΝΟΚΡΟΥΣΟΥ , συναντάμε το 1843 το όνομα Παναγής ΓεννατάςΤζαννάτος ποτέ Ροδόθεου , ο οποίος είναι ένας από τους γιους του Ροδόθεου Γεννατά . Η χρήση του επωνύμου Τζαννάτου έχει αρχίσει και όπως φαίνεται και στο αντίγραφο τηςπράξεις , γράφεται με 2 " ν " . Αργότερα οι περισσότεροι το διατήρησαν με ένα " ν " .
Θα πρέπει να πούμε ότι το επώνυμο Τζανάτος , τόσο στον Σχοιναία (Σχοινιά) προυπήρχε από την οικογένεια Λοβέρδου. Μάλιστα ως πιο μεγαλύτερη διαθέτει περισσότερα μέληπου φέρουν το επώνυμο Τζανάτος . Άρα θα πρέπει κάποιος να εξακριβώσει αν το επώνυμο του προέρχεται από τους Λοβέρδους ή τους Γεννατά. Σε αυτό βοηθάει σε κάποιο βαθμό τα ιδιαίτερα κύρια ονόματα που είχε ο κάθε κλάδος π.χ το Ροδόθεος ανήκει στους Γεννατά.
Ακολουθεί μια μερική απεικόνιση του κλάδου. Δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη από τον Νικολό Γεννατά Τζαννάτου καθώς και το σύνολο των απογόνων του Ροδόθεου Γεννατά Τζαννάτου ( τα υπόλοιπα αδέλφια του Παναγή). Όσοι γνωρίζουν περισσότερα μπορούν να βοηθήσουν στην συμπλήρωσή του. Η πιθανότητα κάποιοι να έχουν διατηρήσει μόνο το επώνυμο Γεννατά είναι εξ ΄ισου υπαρκτή , όπως και στους άλλους κλάδους.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΝΟΤΑΡΙΑΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ, ΣΤΗΝ ΑΓ. ΘΕΚΛΗ:ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ:** Στην παραπάνω νοταριανή πράξη υπάρχουν και τα ονόματα του Ανδρέα Γεννατά Τσιμαράτου , αδελφού του Χαράλαμπου Γεννατά Τσιμαράτου ( τέκνα του Άγγελου Γεννατά Τσιμαράτου)
Επίσης υπάρχει το όνομα του Αντρία Γεννατά Αντριάτου (Ανδρεάτου) του Ευσταθίου που δηλώνει το ότι υπήρξε και κλάδος Αντριάτος(Ανδρεάτος) την εξέλιξη του οποίου αγνοούμε προς το παρόν.
Μέλη του κλάδου Τζανάτων μετανάστευσαν στο εξωτερικό , όπως και στους άλλους κλαδους. Στα αρχεία μετανάστευσης των Η.Π.Α συναντάμε τα εξής ονόματα μεταναστών Τζανάτων που δηλώνουν προέλευση τον Σχοινιά της Κεφαλονιάς , χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν προέρχονται απότους Γεννατά ή τους Λοβέρδους :
20 φεβρ 1907Τζανάτος Σπυρίδον , ετών 19 , γίος του Μαρίνου Τζανάτου από τον Σχοινιά , προορισμός Νέα Υόρκη
Τζανάτος Δημήτης , ετών 36, σύζηγος της Θεοδοκίας Τζανάτου , από τον Σχοινιά, προορισμός Νέα Υόρκη.
Οι παραπάνω ταξίδεψαν μαζί και πρέπει να ήταν συγγενείς ( ο Δημήτρης θείος του Σπύρου)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
** Όσοι γνωρίζουν περισσότερα και μπορούν να βοηθήσουν, ας επικοινωνήσουν.https://gennataroots.forumgreek.com/t13-topic