The roots of Gennata family
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
The roots of Gennata family

Describe the history of Gennata or Genata Family and the new parts of Gennata family with the surnames Thomatos, Linardatos, Eythimiatos, Tsimaratos, Meis, Mikelatos, Ratsiatos,Kominatos, etc
 
ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 95
Ημερομηνία εγγραφής : 25/01/2011

ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY   ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY EmptyΣαβ Φεβ 12, 2011 2:29 am

Κατά τις αρχές του 19ου αιώνα - εξ' αιτίας του πολυπληθές της οικογένειας Γεννατά-άρχισε να χρησιμοποιείται το δεύτερο επώνυμο.
( Βλ. σχετ. https://gennataroots.forumgreek.com/t8-topic).
Στην περίπτωση του Μέης , επικράτησε το παρατσούκλι ως δεύτερο επώνυμο.Αργότερα καθώς όλοι απο τον νέο αυτό κλάδο της οικογένειας μετανάστευσαν , έμεινε είτε μόνο το Γεννατάς , είτε μόνο το Μέης.Έτσι έχουμε περιπτώσεις όπου αδέλφια να εμφανίζονται με διαφορετικό επώνυμο καθώς και γονείς με τα παιδιά τους.
Από αφηγήσεις μεγαλυτέρων (Λάμπρος Γεννατάς, Ευθυμία Γεννατά , Χρήστος Γιαννατάς,Αντώνης Μέης, κ.τ.λ) γνωρίζουμε ότι το παρατσούκλι είχε να κάνει με την σωματική δίαπλαση , το ύψος κάποιου Γεννατά , προγόνου μας. Την ακριβή ερμηνεία του Μέης ,δυστυχώς ,ακόμα δεν την γνωρίζουμε.Το Μέης στα τέλη του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα το συναντάμε σε δύο περιπτώσεις.Παρ'ολο που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα ο βαθμός συσχέτισης τους , οφείλω να τις αναφέρω.
Η πρώτη αφορά στα 4 αδέλφια (Σπύρος , Νίκος , Αλεβίζης και Αντώνης) που έφυγαν από την Κεφαλονιά.
Η δεύτερη αφορά σε δυο αδέλφια , όπου την ίδια περίπου περίοδο εμφανίζονται στην Κύπρο , με το επώνυμο Μεης.(για την περίπτωση αυτή θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτηση).

Η περίπτωση των 4 αδελφών -στην οποία θα αναφερθούμε εδώ- έχει το εξής ιδιαίτερο , δύο από τα αδέλφια διατηρούν το επώνυμο Γεννατάς και δύο το Μέης. Κάτι τέτοιο αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι το παρατσούκλι Μέης ,προυπήρχε αυτών. Κατόπιν κάποιοι απογόνοι των δύο με το επώνυμο Γεννατάς το άλλαξαν σε Μέης.Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις που το διατήρησαν , αυτό παραποιήθηκε κατά την πολιτογράφηση τους σε Γιαννατάς(ή Γιανατάς).
Εδώ θα πρέπει να εξηγήσω κάποια θέματα. Η δομή του τότε νεο-σύστατου Ελληνικού κράτους ήταν υποτυπώδης. Η εγγραφή στα μητρώα του κράτους γινόταν με εντελώς πρόχειρο τρόπο. Έτσι όπως ήθελε ο καθένας δήλωνε το ονομά του και ανάλογα πως το άκουγε ο κρατικός λειτουργός, το κατέγραφε. Η δε Κεφαλονίτικη συνήθεια του διπλού επωνύμου δεν μπορούσε να έχει συνέχεια.
Επίσης η μετανάστευση αποτελούσε συνήθεια στα Επτάνησα από πολύ παλιά.Ανα περιόδους έχουμε μεταναστεύσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα , στις άλλες πρώην Βενετικές κτήσεις(Κύπρο) και στην Ευρώπη καθώς και Αυστραλία και Αμερική. Σε όλες αυτές τις περιοχές έχουμε μετακινήσεις και εκ της οικογένειας Γεννατά. Η δε Πελοπόννησος και κυρίως ο Νομός Ηλείας απορρόφησε πολλές από αυτές.

ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY CropperCapture%255B229%255D


Επιστρέφοντας στους Σπύρο Γεννατά , Νίκο Γεννατά, Αλεβίζη Μέη και Αντώνη Μέη να συμπληρώσω ότι γεννήθηκαν , βαπτίστηκαν, μεγάλωσαν μέχρι κάποια ηλικεία και ορισμένοι παντρεύτηκαν στην Κεφαλονιά. Αυτό σημαίνει ότι οι αντιστοιχες πράξεις υπάρχουν στα Κεφαλονίτικα αρχεία , αφού στα επτάνησα τα πάντα καταγράφονταν σχολαστικά.Ελπίζουμε σύντομα να τις έχουμε.Ως τόπος καταγωγής τους αναφέρεται το χωριό της Αγίας Θέκλης ,Παλικής Κεφαλονιάς. Στο χωριό της Αγίας Θέκλης τα σπίτια των απογόνων των Γεννατά είναι σχετικά συγκετρωμένα μεταξύ τους. Σε πολλές περιπτώσεις διατηρούν ακόμα το διπλό επώνυμο (προφορικά) αν και εγγράφονται με το ένα εκ των δύο. Ο οικισμός τους βρίσκεται κοντά στην παλιά πηγή του χωριού (γεγονός που μαρτυρά και την κοινωνική θέση που κατείχαν στο χωριό).Επίσης κοντά είναι και ο ναός του Αγ.Νικολάου που ήταν κτιτορικός ναός της οικογένειας Γεννατά , με συνκτήτορες και άλλες οικογένειες.

Από αφηγήσεις μεγαλύτερων , έχουμε ότι η φυγή των 4 αδελφών έγινα μετά από κάποιο φονικό. Κατά τις εξιστορήσεις αυτές , στην οικογένεια τους υπήρχε μια ψυχοκόρη (κατ' άλλους μια αδελφή) την οποία κάποιος "επείραξε"(βίασε). Ο μεγαλύτερος απο τα 4 αδέλφια (Σπύρος) , θεωρώντας χρέως του την αποκατάσταση της τιμής της οικογένειας και για λόγους εκδίκησης, τον σκότωσε. Έτσι και τα 4 αδέλφια, αλληλουποστηριζόμενα και για να μην εκδιωχθεί από τις αρχές ο αδελφός τους, εγκατέλειψαν την Κεφαλονιά. Αργότερα , βέβαια , την επισκεφτονταν.
Στον νομό Ηλείας έχουμε την πρώτη τους εγκατάσταση. Σταδιακά οι περισσότεροι έφυγαν για Αθήνα. στο νομό Ηλείας εξακολουθούν και διαμένουν απόγονοι τους , άλλοι με το επώνυμο Μέης , άλλοι με το Γεννατάς ή Γιανατάς.

Σύντομα θα αναρτηθεί -στο τμημα του φόρουμ που είναι μόνο για μέλη-το πλήρες γενεαλογικό δέντρο από τα 4 αδέλφια και μέχρι τις μέρες μας, όπου θα φαίνεται ξακάθαρα και ο βαθμός συγγένειας μεταξύ όλων (1α,2α,3α ξαδελφια κτλ)-



Παρόλο που σε όλες τις αφηγήσεις μεγαλυτέρων ως τόπος καταγωγής αναφέρεται το χωριό της Αγίας Θέκλης , από την ονοματολογία φαίνεται ως πιθανόν ο κλάδος Μέης να προήλθε από τον κλάδο Γεννατα που κατά το 1752 διέμενε στο Σχοινιά , Παλικής. Ο κλάδος αυτός μετοίκησε τον 18ο αιώνα στον Σχοινιά , αλλά σύντομα τον εγκατέλειψε. Πολύ πιθανό κάποιοι να επέστρεψαν στην Αγία Θέκλη κατά τις αρχές του 19ου αιώνα.
Με ορόσημο το όνομα Αλεβίζης , το οποίο είναι ιδιαίτερο και δεν συναντάται σε κανένα άλλο κλάδο (σύμφωνα με την απόγραφή του 1799) , βλέπουμε ότι αυτό επαναλαμβάνεται μόνο σε αυτόν τον κλάδο.


ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY CropperCapture%255B65%255D

Βλέπουμε ακόμα ότι έχουμε τα ονόματα Σπύρος,Αντώνης,Νίκος και Παναγιώτης .Ακόμα τηρείτει το εθιμοτυπικό της απόδωσης στον πρωτότοκο εγγονό το όνομα του παππού του.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://gennataroots.forumgreek.com
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 95
Ημερομηνία εγγραφής : 25/01/2011

ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY   ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY EmptyΤρι Σεπ 06, 2011 9:16 am

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εξακριβώνεται ακριβώς η προέλευση του κλάδου Γεννατάς-Μέης.
Στο βιβλίο "Το Libro Doro της Κεφαλονιάς του έτους 1799" της Ζαρίδη Κατερίνα εκδόσεις ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ, καταγράφονται όλα τα μέλη της οικογένειας Γεννατά και μάλιστα έτσι όπως ήδη το 1799 έχουν διασπαστεί σε ξεχωριστούς κλάδους. Στο βιβλίο τους κλάδους τους σημειώνει με ένα τριγωνάκι δίπλα από το όνομα από το οποίο ξεκινούν. Από τα Κρατικά αρχεία της Ν.Κεφαλονιάς διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους κλαδους κάνουν χρήση του διπλού επωνύμου κατά την περίοδο αυτή και συνεπώς πολύ νωρίτερα από το 1840 περίπου, που
αρχικά πιστεύαμε. Ανάμεσα σε αυτούς τους κλάδους , στην περιοχή του Σκηνιά(Σχοιναία) καταγράφεται ως ανεξάρτητος και ήδη διαμορφωμένος ,ο κλάδος:
ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY CropperCapture%255B191%255D
με ακριβές αντίγραφο του βιβλίου (στα Λατινικά):

ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY CropperCapture%255B192%255D

Την προέλευση αυτή όπως εδώ και καιρό υποπτευόμασταν ως πιο πιθανή και είχε αναρτηθεί στο:
https://gennataroots.forumgreek.com/t48-topic
την επιβεβαιώνουν πλέον οι Λ.Π που αναρτήθηκαν , του 1844 και 1864 εδώ:
http://gennataroots.blogspot.com/2011/07/1211844.html
και
http://gennataroots.blogspot.com/2011/06/1521864.html
και σύντομα θα αναρτηθούν και άλλες.
Στην πρώτη του 1844 , καταγράφεται ο Αναστάσιος Γεννατάς Μέης , 66 ετών το 1844 , γεν/νος και κάτοικος Αγίας Θέκλης. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που καταγράφεται στο LibroD oro του Κ.Λοβέρδου ως Anastasio figli di Alvise ,5 απριλιου 1778 (και το 1844 , 66 ετών).
ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY CropperCapture%255B188%255D
ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY CropperCapture%255B186%255D
Στην δεύτερη του 1864 , ο Αλεβίζης Μέης Του Αντωνίου ,γεν/νος και κάτοικος Αγίας Θέκλης , είναι γιος του Antonio figli de Alvise (15 ιουλίου 1788) που αναφέρει ο Κ.Λοβέρδος
ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY CropperCapture%255B187%255D

Σύμφωνα με τα παραπάνω έχουμε την πρώτη απεικόνιση του κλάδου Μέη-Γεννατά:

ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY CropperCapture%255B190%255D

=======================================================================================================================

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:
http://gennataroots.blogspot.com/2011/07/meis-part-of-gennatas-family.html
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://gennataroots.forumgreek.com
 
ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΗΣ-ΓΕΝΝΑΤΑΣ :ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ- ΤΗΕ MEIS PART OF GENNATAS FAMILY
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΚΛΑΔΟΣ ΘΩΜΑΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ:ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ-THE BEGINNING OF THOMATOS GENNATAS PART
» ΚΛΑΔΟΣ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ:ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ-THE BEGINNING OF LINARDATOS GENNATAS PART
» ΚΛΑΔΟΣ ΤΖΑΝΑΤΟΣ(ΤΖΑΝΝΑΤΟΣ) ΓΕΝΝΑΤΑΣ- TZANATOS PART OF GENNATAS FAMILY
» ΚΛΑΔΟΣ ΤΣΙΜΑΡΑΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ: ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ-TSIMARATOS PART OF GENNATA FAMILY:THE ROOTS AND THE GENEOLOGIC TREE
» ΚΛΑΔΟΣ ΡΑΤΣΙΑΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ:ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
The roots of Gennata family :: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΕΝΝΑΤΑ -HISTORY ΟF GENNATA-
Μετάβαση σε: