Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 95 Ημερομηνία εγγραφής : 25/01/2011
| Θέμα: ΚΛΑΔΟΣ ΡΑΤΣΙΑΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ:ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ Σαβ Φεβ 05, 2011 4:36 am | |
| Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η χρήση του διπλού επώνυμου εμφανίζεται απο την 4η δεκαετία του 19ου αιώνα και μετά. Όμως η οικογένεια Γεννατά έχει χωριστεί σε κλάδους από πολύ νωρίτερα. Στην επανασύσταση του Libro D' Oro , του Κωστή Λοβέρδου (1799), η οικογένεια φαίνεται διαχωρισμένη σε 5 κλάδους.Τους κλάδους τους καταχωρεί με ένα τριγωνάκι δίπλα από το σχετικό όνομα.(τα αντίγραφα έχουν αναρτηθεί σε προηγούμενη ανάρτηση). Σύμφωνα με αυτά είναι εμφανές ότι ο κλάδος Ρατσιατος Γεννατάς έχει τις ρίζες του στον κλάδο που το 1799 κατοικει στην Αγία Θέκλη, και είναι:
Ο κλάδος αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους το 1799 και απαρτίζεται μόνο από άμεσους συγγενείς (κυρίως Α βαθμού).Αυτό φαίνεται καλύτερα με την παρακάτω απεικονησή του:
Συναντάμε , λοιπόν, τον Orazio Genata' του οποίου το όνομα είναι Οράτζιος Γεννατάς.Βλέπουμε ακόμα ότι η διαδοχή του ονόματος ανά 2 γενιές στην πλειονότητα των περιπτώσεων επικρατεί. Τον Sissimo Genata' (Ζήσιμο Γεννατά) τον συναντάμε και σε νοταριανή πράξη του Δεκεμβρη του 1739 :
Σημειώνουμε ότι στις νοταριανές (συμβολαιογραφικές) πράξεις ,πριν το 1840 χρησιμοποιείται το "ποτέ" για να διακρίνει τα πρόσωπα δηλώνοντας τον άμεσο πρόγονο.Έτσι στην συγκεκριμένη έχουμε τον μισέρ Ζήσιμο Γεννατά ποτέ Ράτζιο.Στις λατινικές-Ιταλικές καταχωρίσεις χρησιμοποιήται το "quantom" .Μετά το 1840 -όπου νέοι κλάδοι έχουν διαμορφωθεί- χρησιμοποιήται το διπλό επώνυμο.Έχουμε καταχωρήσεις του τύπου : Ζήσιμος Γεννατάς Ρατσιάτος. Το δεύτερο επώνυμο υποδηλώνει το όνομα προέλευσης του κλάδου και όχι τον άμεσο πρόγονο. Επίσης , η χρήση του επώνυμου Ρατσιάτος είναι σχετικά νεότερη , οπότε όσοι έχουν το επώνυμο αυτό είναι άμεσα συγγενείς μεταξύ τους. Η δε συγγένεια τους το πολύ να φτάνει σε 3α ή 4α ξαδέλφια. Ακόμα , όπως και σε άλλους κλάδους των Γεννατά - κατά τον 19ο αιώνα διατηρούν μόνο τ ο ένα επώνυμο- κάποιοι κρατάνε το Γεννατάς και κάποιοι το Ρατσιάτος.Έτσι έχουμε περιπτώσεις στενών συγγενων που έχουν διαφορετικό επώνυμο. (Ακόμα και αδέλφια). Το Ρατσιάτος ,είναι προφανές από τα παραπάνω, επικράτησε του "Ρατζιατος". ___________________________________________________________________________ * περισσότερα στο τμήμα του φόρουμ που είναι εμφανές μόνο στα μέλη. Έκει γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί ξεχωριστο τμήμα "Κλάδος Ρατσιάτος Γεννατάς". ** Όλα τα έγγραφα των Νοταριανών Πράξεων υπάρχουν σε καλή ανάλυση και πλήρη στο τμήμα "DOWNLOADS" του φόρουμ που εμφανίζεται μόνο στα μέλη (που κάνουν εγγραφή στέλνωντας ένα username) | |
|
Admin Admin
Αριθμός μηνυμάτων : 95 Ημερομηνία εγγραφής : 25/01/2011
| Θέμα: Απ: ΚΛΑΔΟΣ ΡΑΤΣΙΑΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ:ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ Τρι Σεπ 06, 2011 9:23 am | |
| Με βάση τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τις Ληξιαρχικές πράξεις των Γενικών Αρχείων της Κεφαλονιάς , φαίνεται μια διαφοροποίηση με τα προυγούμενα δεδομένα που είχαμε από το Libro D'oro του Κωστή Λοβέρδου (1799). Αυτή οφείλεται σε κάποιο βαθμό στη μη πληρότητα του έργου του Κωστή Λοβέρδου , γεγονός που αποδέχεται και η συγγραφέας του βιβλίου Κατερίνα Ζαφίρη και που φαίνεται και από την διαστάυρωση του με τις Ληξ.Πράξεις. Σε αυτό , καταγράφεται ένας πολυπληθής κλάδος των Γεννατά , που κατοικεί στην Αγία Θέκλη: Πιο αναλυτικά στο http://gennataroots.blogspot.com/2011/06/blog-post_3794.htmlΜε τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι Οράντζιος Γεννατάς προυπήρχε των εμφανιζόμενων στο παραπάνω σχέδιο. Το σύνολο των παραπάνω προσώπων αποτελούσαν έναν κλάδο. Ρατσιάτοι έχουν προκύψει σίγουρα ,από τον Πέτρο Γεννατά (Pietro Genata quandom Dracco) καθώς και από τον Ζήσιμο Γεννατά ( Sissimo).Υπάρχουν πρόσωπα όμως που δεν καταγράφονται στο Libro D' oro του Κωστή Λοβέρδου.Ο λόγος θα εξηγηθεί σε επόμενη ανάρτηση. Ο παρακάτω πίνακας αφορά τα πρόσωπα που εμφανίζονται στις Λ.Π των ετών 1843,1844και 1845.Είναι βέβαιο ότι συνεχίζοντας τα επόμενα έτη , νέα πρόσωπα και στοιχεία θα προκύψουν ,συμπληρώνοντας καλύτερα την γενεαλογική εξέλιξη των Ρατσιάτων Γεννατά. Άλλωστε ο κλάδος εμφανίζεται πολυπληθής ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα. και σε μια πρόχειρη απεικόνιση , έχουμε: | |
|