The roots of Gennata family
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
The roots of Gennata family

Describe the history of Gennata or Genata Family and the new parts of Gennata family with the surnames Thomatos, Linardatos, Eythimiatos, Tsimaratos, Meis, Mikelatos, Ratsiatos,Kominatos, etc
 
ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΑναζήτησηΑναζήτηση  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΕΝΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΤΙΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΕΝΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΕΔΩ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ "Ν")

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Admin
Admin



Αριθμός μηνυμάτων : 95
Ημερομηνία εγγραφής : 25/01/2011

ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΕΝΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΤΙΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΕΝΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΕΔΩ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ "Ν") Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΕΝΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΤΙΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΕΝΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΕΔΩ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ "Ν")   ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΕΝΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΤΙΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΕΝΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΕΔΩ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ "Ν") EmptyΣαβ Ιαν 29, 2011 11:50 am


Το αρχοντικό Γενατά στην Κουλούρα Σινιών ήταν το πρώην αρχοντικό των Καρτάνων , το οποίο περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Γενατά. Επίσης ο ιερός ναός του Αγ. Νικολάου της πέτρας (γνωστός ως Αγ.Νικόλαοςτων Φαϊτάδων) στην Κάτω Κορακιάνα , αποτελεί κτιτορική εκκλησία της οικογένειας Βαρλαάμ Γενατά , με συνκτήτορες τις οικογένειες της Κάτω Κορακιάνας Φαϊτά – Κάρρα και Μυτιλή.Αυτά περιγράφονται αναλυτικά στο παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Σπύρου Καλούδη," Κάτω Κορακιάνα χθες - σήμερα".
Πριν όμως το παραθέσω θέλω να τονίσω κάτι που μπορεί να είναι σύμπτωση και ίσως ο Καλούδης το αγνοεί, ότι και ο οίκος Γεννατά της Κεφαλονιάς ( εκ του οποίο προήλθε ο οίκος Κέρκυρας) διατηρούσε κτιτορικό ναό στην Αγία Θέκλη , τον Αγ.Νικόλαο με συνκτήτορες και άλλες οικογένειες (σύντομα θα υπάρξει σχετική ανάρτηση).
Να θυμήσω ακόμα ότι τα δύο αδέλφια που πρωτοεγκαταστάθηκαν στην Κεφαλονιά το 1498 ήταν οι Ακομινάτος και Νικόλαος Γεννατάς. Μαλιστα κατα μία μαρτυρία , την οποία αδυνατώ μέχρι στιγμής να παραθέσω και να επιβεβαιώσω , μόνο ο Νικόλαος Γεννατάς έκανε απογόνους και συνεπώς αυτός φέρεται ως "γενάρχης" των επτανήσιων οίκων Γεννατά.
ακολουθεί το απόσπασμα:
"....3.Στο λιμανάκι Κουλούρα Σινιών, όπου το πλοίο πόδισε από την κακοκαιρία. Εκεί σ’εκείνο το σημείο τότε ήταν ένα από τ’αρχοντικά των Καρτάνων – το σημερινό αρχοντικό Γενατά. Και στα τρία από τα σημεία, αργότερα, οι ευλαβείς Κερκυραίοι έχτισαν εκκλησιές αφιερωμένες στον Άγιο Νικόλαο, που σε ανάμνηση εκείνου του ιερού προσκυνήματος τις ονόμασαν «Άγιος Νικόλαος της Πέτρας». Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με τον Άγιο Νικόλαο της Πέτρας της Κάτω Κορακιάνας; Όπως, προαναφέραμε, ένα από τα τρία σημεία που αγκυροβόλησε το πλοίο που μετέφερε το ιερό λείψανο του Αγίου ήταν και η Κουλούρα Σινιών. Εκεί ήταν το αρχοντικό του Καρτάνου που μετέπειτα περιήλθε στην οικογένεια Γενατά. Ο δικός μας λοιπόν Άγιος Νικόλαος είναι Κτιτορικός Ναός των Οικογενειών Βαρλαάμ Γενατά, οικογένεια αρχοντική που τότε είχε κτήματα και στην Κάτω Κορακιάνα και πολύ πιθανόν να ήθελε να συνδέσει εκείνη την ιερή αρχαία παράδοση της εναποθέσεως του ιερού λειψάνου στο κτήμα τους, στην Κουλούρα, με τη νέα ετούτη εκκλησία, δίνοντάς της το ίδιο όνομα «Άγιος Νικόλαος της Πέτρας». Συνκτήτορες με την οικογένεια Βαρλαάμ Γενατά, οι οικογένειες της Κάτω Κορακιάνας Φαϊτά – Κάρρα και Μυτιλή, αργότερα όμως επικράτησε να λέγεται μόνο «Άγιος Νικόλαος» των Φαϊτάδων. Οι οικογένειες Φαϊτά, πριν χτιστεί η εκκλησία, ήταν συγκεντρωμένες όλες στην περιοχή όπου και σήμερα υπάρχουν πολλές οικογένειες με αυτό το επώνυμο, δηλαδή στο κέντρο του χωριού, τα σημερινά «Καββασιλάτικα». Με το χτίσιμο της εκκλησίας περίπου στα μέσα του 1600, σύμφωνα με έγγραφα που υπάρχουν από το 1680 στο Ιστορικό Αρχείο της Κέρκυρας αναφερόμενα στην εκκλησία αυτή, ορισμένες οικογένειες Φαϊτά ανέβηκαν προς τα πάνω χτίζοντας σπίτια γύρω από την εκκλησία, κοντά στους Καρράδες που ήδη έμεναν εκεί. Οι Φαϊτάδες της Ανάληψης είναι κλάδος μεταγενέστερος ενώ οι Φαϊτάδες του Υψου έφυγαν από τον Αη Νικόλα γύρω στα 1910. Το επώνυμο Μυτιλής σήμερα έχει εκλείψει από το χωριό. Τότε υπήρχαν αρκετές οικογένειες εδώ και τελευταία εξ αίματος απόγονος αυτής της γενεάς ήταν η Φανή καντάρου, θυγατέρα του Θοδωρή Μυτιλή ή Κατσάντρου, που πέθανε το Δεκέμβρη του 1991, σε ηλικία εκατό δώδεκα χρονώ. "

σχετικός σύνδεσμος:

http://www.corfufeakes.gr/cgs.cfm?areaid=1&id=312

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://gennataroots.forumgreek.com
 
ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΕΝΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΤΙΤΟΡΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΕΝΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (ΕΔΩ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ "Ν")
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Αμαλία Ασπιώτη-Γενατά: Από τις πρώτες μουσικοσυνθέτριες το 19ο αιώνα.
» ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΑΤΣΙΑΤΟΣ (1886)ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ-ΝΙKOLAOS RATZATOS & DIONISIOS KOCCINIS TO NEW YORK AT 1911
» ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΑΤΣΙΑΤΟΣ (1886)ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ-ΝΙKOLAOS RATZATOS & DIONISIOS KOCCINIS TO NEW YORK AT 1911
» ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΠΟΤΕ "ΓΕΝΝΑΤΑ" ΚΑΙ ΠΟΤΕ "ΓΕΝΑΤΑ"
» ΑΚΟΜΙΝΑΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ (1498) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - Nicolas and Akominatos brothers Gennatas took refuge in Kefalonia in the year 1498( english at the bottom of page)

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
The roots of Gennata family :: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΓΕΝΝΑΤΑ -HISTORY ΟF GENNATA-
Μετάβαση σε: